Dan samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti

"Zgodovina ni ponavljanje, ampak ustvarjanje. To je edino stališče, ki ga smemo zavzeti do zgodovine. Zato ne sme biti naš vzor v preteklosti, ampak v živi sedanjosti, ki jo čutimo v sebi." – Srečko Kosovel

Dan samostojnosti in enotnosti je praznik vseh prebivalcev Republike Slovenije. Vseh, ki smo se v devetdesetih letih odločili, da bomo vzeli usodo v svoje roke in sledili viziji svobode, pravičnosti in demokracije. Vseh, ki smo v svobodni Sloveniji verjeli v te vrednote. Vseh, ki se moramo danes odločiti, kako si želimo živeti v prihodnje.

Priznamo si lahko, da je šlo v preteklosti marsikaj narobe in da živimo sedanjost, v kateri so pod velikim vprašajem vrednote, ki so temelj današnjega praznika.

Krize razgaljajo probleme. Zadnja finančna kriza je pokopala ideal pravičnosti, sedanja želi pokopati svobodo in demokracijo.

Država in družba sta ujetnici skupine ljudi – strankokratov, ki sledijo svojim ozkim in sebičnim interesom po denarju in oblasti. Državo vidijo kot lasten plen, družbo kot ljudi, pokorne in ukrojene po lastnih interesih.

V devetdesetih letih se je inteligenca temu uprla in ljudje smo ji sledili. Danes je povečini tiho, pa še tiste posameznike, ki se oglasijo, propagandni stroj strankokracije neusmiljeno in brutalno napade. Čemu tak strah pred drugače mislečimi?

Gre za strah pred resnico, ki pride na plan, ko dopustimo argumentirano kritiko. Ta je najboljše orožje pred enoumjem.